Gatunki kawy. Arabica czy Robusta?

Gatunki Kawy.

Arabica i Robusta to dwa główne gatunki kawy, ale szacuje się, że istnieje ponad 120 gatunków kawy, większość z nich nie jest powszechnie uprawiana lub spożywana. Ciekawymi niszowymi uprawianymi gatunkami kawy jest: Liberica i Excelsa, ale stanowią one tylko niewielki procent produkcji kawy na świecie. Wyżej wymienione gatunki kawy mają swoje unikalne cechy smakowe i różnią się w wielu aspektach. W tym artykule omówimy podobieństwa i różnice między kawą Arabica i Robusta.

Arabica czy Robusta?

ARABICA

Kawa Arabica (Coffea Arabica) jest najpopularniejszym gatunkiem kawy na świecie. Rośnie ona na wysokościach od 800 do ponad 2000 metrów nad poziomem morza, uprawiana jest na obszarach górskich w krajach takich jak Kolumbia, Brazylia, Etiopia, Kostaryka, Kenia, Panama i Tanzania. Owoce mają wydłużony kształt i są koloru czerwonego lub żółtego. Kawa Arabica ma delikatny, słodki smak, z nutami kwiatowymi, cytrusowymi, czekoladowymi i orzechowymi. Jest to kawa o niskiej zawartości kofeiny, która jest łagodna dla żołądka.

>Kawy świeżo wypalone Arabica

kawa Arabica świeżo wypalona i surowa oraz kawa robusta świeżo wypalona i surowa. Kawa wypalona w Palarni Kawy ColbergCoffee

ROBUSTA

Robusta (Coffea Canephora) to drugi najpopularniejszy gatunek kawy na świecie, Rośnie ona na niższych wysokościach, zwykle poniżej 600 metrów nad poziomem morza, i ma większą zawartość kofeiny niż Arabica. Kawa Robusta ma mocniejszy i bardziej gorzki smak niż Arabica, jest też bardziej odporna na choroby i szkodniki niż Arabica i dlatego łatwiej ją uprawiać. Rośnie na niższych wysokościach, głównie w Afryce, Azji i Brazylii. Kawa Robusta ma bardziej gorzki smak niż Arabica i zawiera więcej kofeiny. Ma również silniejszy aromat, z nutami ziemistymi i orzechowymi.
Pamiętaj! Robusta nie jest zazwyczaj KWAŚNA! to powielany często mit!

Mieszanki Arabica i Robusta <3

Dlaczego miesza się oba gatunki razem? Jest to dość częste pytanie może często niewypowiadane na głos, ale właśnie może zadałeś je sobie drogi czytelniku. Spieszę więc z odpowiedzią szczerą ale nie jednoznaczną.

Mieszanki tworzy się dla zbalansowania smaków, często ciężko osiągnąć balans smaku (równowagę między kwasowością, słodyczą a goryczką) profilem palenia (czyli tym jak mocno kawa jest wypalona i w jaki sposób). Dlatego kombinuje się z dodatkiem Robusty (najczęściej) do Arabiki. Klasyczne mieszanki to 80/20, 70/30 albo 50/50 gdzie dla przykładu 70/30 (70% Arabica 30% Robusta) my też palimy taką kawę i jest to u nas Mieszanka Kapitańska. Charakteryzuje się niską kwasowością, wybijającą się goryczką, aromatami czekolady tej gorzkiej oraz orzecha włoskiego. Ale do brzegu, jeśli Arabica zazwyczaj jest bardziej kwasowa, a Robusta ma więcej goryczki to przez odpowiednie proporcje dość łatwo jest osiągnąć zamierzoną kwasowość oraz goryczkę. Ale to nie wszystko.

Część rynku kawy to wielkie koncerny i już tam nie zależy im tak na smaku, a bardziej na obniżeniu ceny.
Robusta zazwyczaj jest kawą tańszą więc wsypując Robustę producent obniża cenę surowca. Troszkę inaczej sprawa wygląda w palarniach używających ziaren Robusty Fine – jest to robusta wyższej jakości która jest selekcjonowana i obrabiana w sposób mający podnieść jakość odczuć smakowych konsumenta.

>Spróbuj Świeżo wypalonej Kawy z dodatkiem Robusty.

Inne gatunki kawy.

A co z tymi gatunkami rzadziej uprawianymi, przypomnę że szacuje się ich ilość na ponad 120 gatunków? Nie spotyka ich się raczej w Europie chyba, że ktoś zada sobie naprawdę wiele trudu by je sprowadzić. Wartymi odnotowania gatunkami jest Liberica oraz Excelsa i teraz krótko o nich.

Liberica( Coffea Liberica) Rośnie głównie w Afryce i na Filipinach. Kawa Liberica ma dużą, nieregularną ziarnistość i jest bardziej odporna na choroby niż Arabica i Robusta. Ma ona również wyjątkowy smak, który jest opisywany jako wędzony, ziemisty i kwaskowy.

Excelsa (Coffea Excelsa) Rośnie ona głównie w Azji Południowo-Wschodniej i Afryce Wschodniej. Kawa Excelsa ma wyjątkowy smak, który łączy nuty owocowe, kwaskowe i kwiatowe. Jest ona stosunkowo rzadka i trudno ją znaleźć poza krajami, w których jest uprawiana.

To jakie są te różnice między Kawą Arabica a Robusta?

Głównie smak i zawartość kofeiny.

Podsumowując istnieją zasadnicze różnice między kawą Arabica i Robusta. Arabica jest trudniejsza w uprawie, ale zapewnia bardziej unikatowy i delikatniejszy smak. Robusta ma silniejszy smak, zawiera więcej kofeiny niż Arabica. Co do kofeinki to Arabica zawiera około 1% kofeiny, podczas gdy Robusta zawiera około 2,7% kofeiny. To oznacza, że jedna filiżanka Robusty ma prawie trzykrotnie więcej kofeiny niż jedna filiżanka Arabiki . Dla osób, które chcą uniknąć dużej dawki kofeiny, kawa Arabica jest lepszym wyborem.

Najlepszym wyborem będzie ta kawa ziarnista która jest dla Ciebie najsmaczniejsza! Jedna jedyna najlepsza kawa nie istnieje, każdy z nas odczuwa troszkę inaczej i ma inne preferencje. Jedni lubią Kawę Arabica inni Kawę Robusta i tak już zostanie. Pij to co Ci smakuje drogi czytelniku.

My w naszej Kołobrzeskiej Palarni używamy obu gatunków, głównie do naszych autorskij mieszanek. Spróbuj się nie zakochać w rym smaku. Sprawdź nasze Kawy Ziarniste.

Dodaj komentarz

Facebook
YouTube
Instagram