Jak zrobić dobrą Kawę po Polsku

Może jesteś jednym z użytkowników urządzenia typu szklanka?

Jeśli zdarza Ci się zaparzyć kawę na szybko w szklance, kubku etc. to mam dla Ciebie kilka porad jak w prosty sposób sprawić by twoja kawa sprawiała Ci więcej przyjemności. Kawa po Polsku może być pyszna! Przeczytaj poniższy tekst lub sprawdź przygotowane przeze mnie wideo.


Po pierwsze ziarno.

Znaczy to tylko tyle i aż tyle, że najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak kawy jaki możesz poprawić od razu jest jakość ziarna. Ok, ale skąd masz wiedzieć, że kawa jest dobra?

Dobrej kawy raczej nie znajdziesz w markecie, pisze raczej bo czasem się zdarzy cud i jest coś ciekawego. Dobrej kawy nie znajdziesz również w sklepie kolonialnym w którym ziarna bardzo często mają kontakt z powietrzem oraz światłem.
Napisałem gdzie jej nie znajdziesz to w takim razie gdzie możesz ją znaleźć?

W lokalnej palarni!

Jest ich w Polsce sporo i z każdym rokiem ich liczba rośnie. Dobra, dobra ale dlaczego w małej palarni może być lepsza kawa? – Zapytasz

Dlatego, że:
– o danym ziarnie masz szczegółowe dane na przykład, z jakiej plantacji/kooperatywy pochodzi, jaka była jego obróbka oraz wiele innych szczegółów których próżno szukać na opakowaniach topowych producentów.
– kawa jest zazwyczaj świeżo palona to znaczy taka do dwóch miesięcy po wypaleniu.
– palarnie prowadzą zazwyczaj pasjonaci zwracający uwagę na jakość produktu.
– w małych palarniach prażenie, ziaren odbywa się w sposób rzemieślniczy nadający głęboki aromat.

Na początek swojej przygody z kawą proponuję zacząć od kaw z Brazylii.
Charakteryzują się słodyczą, nutami czekolady. orzechów oraz niską kwasowością. Spróbuj Brazylii Mogiana oraz Brazylii Fazenda Rainha.

Mielenie kawy.

Do kawy Po Polsku rekomenduje grubiej zmielone ziarno. Powodem jest dłuższy kontakt z wodą niż w metodach ciśnieniowych. Im dłuższy kontakt kawy z wodą tym kawa powinna być grubiej zmielona. Po to, aby się nam nie przepatrzyła, spowoduje to powstanie nieprzyjemnej goryczy, która zakryje nam inne aromaty. Kawa z marketu jest zmielona dość drobno co zazwyczaj pogłębia jej “tępy” smak.

Najlepszą opcją mielenia jest zmielenie kawy w domu, chwilę przed przygotowaniem kawowego naparu. Dla smacznego, powtarzalnego naparu rekomenduje użycie młynka żarnowego. Na początek świetną opcją jest młynek ręczny z ceramicznymi żarnami np. Rhinowares Hand Coffee Grinder, jeśli jednak nie chcesz poświęcać 90 sekund na zmielenie to świetną opcją jest automatyczny młynek z ceramicznymi żarnami np. Wilfa Svart WSCG-2 . Kategorycznie odradzam młynki z ostrzem! Tną one ziarna kawy na nierównomierne kawałki, duże kawałki się nam niedopatrzoną, a najmniejsze drobinki przeparzą. Skutki tego opisałem wyżej. Nie polecam.
Brak dobrego młynka to nie koniec świata! Palarnie często oferują opcje zmielenia świeżej kawy. Taka kawa po zmieleniu gdy jest szczelnie zapakowana spokojnie poleży 3 tygodnie. Ważne, aby nigdzie jej nie przesypywać! Opakowanie w którym jest zapakowana jest najlepszą opcją dla jej świeżości.
Są różne możliwości zmielenia. a raczej grubości przemiału. Odpowiednim wyborem grubości będzie zmielenie do Dripa lub Chemexa. Czasem palarnie oferują stricto mielenie do kawy parzonej w szklance / parzonej/ po polsku.

Woda.

Temperatura ma duże znaczenie dla jakości naparu. Powinniśmy używać temperatury do 95 stopni Celsjusza przy zalewaniu kawy.
Jak to zrobić jeśli nie posiadam termometru gastronomicznego lub czajnika z czujnikiem temperatury?
Już Ci pisze! Zagotuj wode w swoim czajniku odczekaj około 2 minut i zalewaj.
Kawa NIE lubi wrzątku

Jakość wody.
Najlepiej używać przefiltrowanej wody lub wody o niskiej mineralizacji do 200 ppm. Jeśli masz słabą wodę w kranie to bardzo dobrą wodą jest Żywiec Zdrój .

Preinfujza – wstępne parzenie

W tradycyjnym parzeniu kawy w szklance nie jest konieczna aczkolwiek polecam spróbować.
Preinfuzja jest to tak zwane parzenie wstępne polega na zalaniu zmielonej kawy małą porcją wody. Powoduje to wydostanie się dwutlenku węgla z kawy oraz namoczenie ziaren. Przekłada się to na pełniejszy smak. Przykładowo dla kubka 250ml możesz wlać 40/50 ml wody i odczekać 30 sekund.

Ilość kawy.

Standardem jest 6 gram kawy na 100 ml wody. Możesz oczywiście kombinować i parzyć większą ilość kawy. Spowoduje to intensywniejszy smak. Dla przykładu na kubek 250 ml, użyj 15 gram kawy.

Jak więc robić najlepszą tradycyjnie kawę parzoną w swoim życiu.

Uwzględnij wszystkie podpowiedzi z punktów powyżej
Wsyp kawę do naczynia, zrób preinfuzje, wlej pozostałą wodę odczekaj 4 minuty zamieszaj. Zdejmij łyżeczką piankę z góry, poczekaj, aż napar przestygnie. Ciesz się zasmaczystą parzuchą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
YouTube
Instagram