Kawę pijemy dla pobudzenia oraz smaku. Możesz ją wpić w sposób wyrafinowany, niemal ceremonialny, używając do tego jednej z najlepiej zaprojektowanych rzeczy na świecie! Prześledźmy krótko historię Chemexa, a na końcu dowiesz się jak zaparzyć w nim kawę.
Historia Chemex Coffee Maker
W 1941 roku amerykański chemik i wynalazca niemieckiego pochodzenia Peter Schlumbohm wynalazł zaparzacz kawy nazwany Chemex Coffee Maker. Produkowany jest w niezmienionej formie do dnia dzisiejszego.
Co sprawia, że jest to tak ponadczasowy i pokochany przez użytkowników wynalazek?
Prostota oraz geniusz.
Prostota: Chemex Coffee Maker jest to zaparzacz i karafka na napar w jednym nie musisz więc posiadać dwóch urządzeń wystarczy Ci Chemex !
Geniusz: Jednorazowy papierowy gruby filtr świetnie filtrujący napar. Filtruje nawet najmniejsze cząsteczki. Dzięki tak dokładnej filtracji kawa z Chemexa jest delikatna, gładka, czysta i to właśnie Chemex stał się synonimem delikatności wśród kawowych zaparzaczy, mówi się o niemal herbacianym stylu naparów z Chemexa.

Poznał go cały świat. Występował także w filmach i serialach!
Design – to co wyróżnia.
W latach-50 XX wieku zagościł w domach milionów obywateli Stanów Zjednoczonych oraz wszedł do świadomości mas i został pokazany w wielu filmach i serialach. Na przykład w ” Dziecku Rosemary ” lub w bardzo popularnym serialu „Przyjaciele” także możemy wymienić dość nową produkcję, a mowa o ” Interstellar„. Nie można także pominąć faktu, że jest eksponatem w Nowojorskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej
Dobra, dobra… a jak zaparzyć kawę w tym dziele sztuki współczesnej?
Nasz przepis na Chemex
- Zacznij od zagotowania wody w międzyczasie załóż filtr, który należy osadzić w górnej części. Zwróć uwagę, aby po stronie wylewki były trzy warstwy filtra, a po przeciwnej jedna
- Przelej filtr gorącą wodą aby pozbyć się papierowego posmaku oraz rozgrzać naczynie, dzięki temu zaparzanie będzie stabilniejsze.
- Teraz kawa, najlepiej sprawdzi się jasno palona arabika. Zmiel kawę grubiej niż do dripa (jeśli nie posiadasz młynka zmielimy ją dla Ciebie wystarczy, że do nas napiszesz)
- Wylej wodę którą przelewałeś filtr, następnie wsyp zmieloną kawę na jego dno. Sprawdź czy temperatura wody oscyluje w między 92-95 stopni Celsjusza.
- Czas na parzenie – na początek „preinfuzja”. Zalej kawę powoli małą partią wody (10% wody z całkowitej ilości wody której użyjesz do parzenia [parząc 500ml użyjesz 50ml]) czas jej trwania to około 30 sekund, teraz kawa „rozkwita” czyli w tym czasie z kawy wydostaje się dwutlenek węgla który został w ziarnie po procesie palenia, kawa także namięka umożliwiając większe wypłukiwanie substancji z ziarna. Dzięki temu zabiegowi kawa jest bardziej czysta oraz pełna w smaku
- Po 30 sekundach zacznij zalewać kawę małymi partiami wody, wykonuj okrężne ruchy trzymając strumień wody bliżej środka filtra.
Powinieneś tak sterować zalewaniem aby cały proces trwał między 3:40 – 4:20 min przy dozie 6-7 g kawy na 100 ml wody. - Gdy już cały napar zleciał wyrzucić filtr z fusami, zamieszaj naparem i serwuj 😀
Dobrego czasu z dobrze zaparzoną kawą 🙂
Chemex to proste narzędzie dzięki któremu uzyskasz znakomitej jakości napary. Pamiętaj że Twoja kawa będzie tak dobra jak ziarno którego użyjesz.
You have fantastic thing listed here.