Kawę pijemy dla pobudzenia oraz smaku. Możesz ją wpić w sposób wyrafinowany, niemal ceremonialny, używając do tego jednej z najlepiej zaprojektowanych rzeczy na świecie! Prześledźmy krótko historię Chemexa, a na końcu dowiesz się jak zaparzyć w nim kawę.

Historia Chemex Coffee Maker

W 1941 roku amerykański chemik i wynalazca niemieckiego pochodzenia Peter Schlumbohm wynalazł zaparzacz kawy nazwany Chemex Coffee Maker. Produkowany jest w niezmienionej formie do dnia dzisiejszego.
Co sprawia, że jest to tak ponadczasowy i pokochany przez użytkowników wynalazek?

Prostota oraz geniusz.
Prostota: Chemex Coffee Maker jest to zaparzacz i karafka na napar w jednym nie musisz więc posiadać dwóch urządzeń wystarczy Ci Chemex !
Geniusz: Jednorazowy papierowy gruby filtr świetnie filtrujący napar. Filtruje nawet najmniejsze cząsteczki. Dzięki tak dokładnej filtracji kawa z Chemexa jest delikatna, gładka, czysta i to właśnie Chemex stał się synonimem delikatności wśród kawowych zaparzaczy, mówi się o niemal herbacianym stylu naparów z Chemexa.

Poznał go cały świat. Występował także w filmach i serialach!

Design – to co wyróżnia.

W latach-50 XX wieku zagościł w domach milionów obywateli Stanów Zjednoczonych oraz wszedł do świadomości mas i został pokazany w wielu filmach i serialach. Na przykład w ” Dziecku Rosemary ” lub w bardzo popularnym serialu “Przyjaciele” także możemy wymienić dość nową produkcję, a mowa o Interstellar“. Nie można także pominąć faktu, że jest eksponatem w Nowojorskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej

Dobra, dobra… a jak zaparzyć kawę w tym dziele sztuki współczesnej?

Nasz przepis na Chemex

  1. Zacznij od zagotowania wody w międzyczasie załóż filtr, który należy osadzić w górnej części. Zwróć uwagę, aby po stronie wylewki były trzy warstwy filtra, a po przeciwnej jedna
  2. Przelej filtr gorącą wodą aby pozbyć się papierowego posmaku oraz rozgrzać naczynie, dzięki temu zaparzanie będzie stabilniejsze.
  3. Teraz kawa, najlepiej sprawdzi się jasno palona arabika. Zmiel kawę grubiej niż do dripa (jeśli nie posiadasz młynka zmielimy ją dla Ciebie wystarczy, że do nas napiszesz)
  4. Wylej wodę którą przelewałeś filtr, następnie wsyp zmieloną kawę na jego dno. Sprawdź czy temperatura wody oscyluje w między 92-95 stopni Celsjusza.
  5. Czas na parzenie – na początek “preinfuzja”. Zalej kawę powoli małą partią wody (10% wody z całkowitej ilości wody której użyjesz do parzenia [parząc 500ml użyjesz 50ml]) czas jej trwania to około 30 sekund, teraz kawa “rozkwita” czyli w tym czasie z kawy wydostaje się dwutlenek węgla który został w ziarnie po procesie palenia, kawa także namięka umożliwiając większe wypłukiwanie substancji z ziarna. Dzięki temu zabiegowi kawa jest bardziej czysta oraz pełna w smaku
  6. Po 30 sekundach zacznij zalewać kawę małymi partiami wody, wykonuj okrężne ruchy trzymając strumień wody bliżej środka filtra.
    Powinieneś tak sterować zalewaniem aby cały proces trwał między 3:40 – 4:20 min przy dozie 6-7 g kawy na 100 ml wody.
  7. Gdy już cały napar zleciał wyrzucić filtr z fusami, zamieszaj naparem i serwuj 😀

    Dobrego czasu z dobrze zaparzoną kawą 🙂

    Chemex to proste narzędzie dzięki któremu uzyskasz znakomitej jakości napary. Pamiętaj że Twoja kawa będzie tak dobra jak ziarno którego użyjesz.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jameshoump

You have fantastic thing listed here.

Facebook
YouTube
Instagram
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x