Spienione mleko to podstawa przygotowania Cappuccino lub Latte Macchiato

Przygotowanie Cappuccino lub Latte Macchiato w domu to spełnienie marzeń dla wielu ludzi uwielbiających połączenie kawy z mlekiem. Nie zawsze jest okazja wyjść do kawiarni lub nie mamy żadnej w pobliżu, wtedy kawy znane z kawiarni możemy przygotować w domu. A co jeśli nie mamy ekspresu automatycznego który podgrzeje, spieni mleko oraz zaparzy kawę? Musimy sobie poradzić sami i zostać domowym baristą! A więc zaczynajmy!

Jakie mleko wybrać do spienienia?

Każde mleko będziemy wstanie spienić, także warto wybrać takie jakie lubicie. Może być to mleko odzwierzęce lub roślinne.
Mleko roślinne które według mnie najlepiej smakuje w połączeniu z kawą to mleko owsiane, ale oczywiście testujcie sami 🙂
Mlekiem zaś które będzie Wam najtrudniej spienić będzie mleko ryżowe, ponieważ ma najniższą zawartość białka, a to właśnie białko odpowiada za to, że mleko nam się spieni. Warto wspomnieć w tym momencie często powielany mit, który przeplata się w różnych poradnikach odnoszących się do spieniania mleka. Jakoby zawartość tłuszczu w mleku odpowiadała za to jak się nam spieni. Nie, NIE jest to prawdą.

Zawartość tłuszczu w mleku.

Zawartość tłuszczu owszem jest istotna, jest on bowiem nośnikiem smaku.
Więc używając bardziej tłustego mleka napój kawowy na jego bazie będzie bardziej okrągły w naszym odczuciu. Będzie ono również przykrywało smak kawy. Jeśli więc chcesz uzyskać Latte w którym mleko gra pierwsze skrzypce wybierz bardziej tłuste mleko. Natomiast jeśli zależy Ci na tym, aby kawa była dobrze wyczuwalna wybierz mleko chudsze.

Podgrzej mleko do koło 65 °C

Jeśli chcemy spienić wybrane przez nas mleko to musimy je podgrzać. Możesz zrobić to w garnku na źródle ciepła lub w kuchence mikrofalowej. WAŻNE! Pamiętaj, aby podgrzane mleko miało temperaturę od 60 °C do 70°C. W tej temperaturze mleko wydaje się nam najsmaczniejsze. Prosto tłumacząc wtedy cukry zawarte w mleku są najszczęśliwsze 🙂 i oddają najwięcej słodyczy. Jeśli nie posiadasz termometru, to jeśli mleko zaczyna parzyć w rękę to znak, że jest gotowe. Mocniej podgrzewając mleko będzie ono wydawało się bardziej gorzkie oraz przypalone w smaku, a tego na pewno chcielibyśmy uniknąć. Warto więc zadać sobie trochę trudu i zmierzyć temperaturę, dodatkowym plusem jest to, że Cappuccino na tak podgrzanym mleku nadaje się od razu do picia.

Do spienienia mleka użyjemy French Press

>>Z kodem: SpieniamMleko – 5% na french pressy<<

Jest to proste narzędzie obecne w wielu domach ponieważ jest wielofunkcyjne. Jedni parzą w nim ziółka, kawę, herbatę, a inni tacy jak my pienią w nim mleko. Składa się najczęściej ze szklanego naczynia i tłoczka z sitkiem. Sprawdzi się zarówno ten z marketu za 30 zł jak i ze specjalistycznego sklepu za 150 zł. Droższy French Press zazwyczaj oferuje lepszą jakość materiałów i wykonania co przełoży się na długość użytkowania.

Zaczynajmy spieniać mleko.

  • Podgrzej mleko do 65 °C
  • Rozgrzej French Press przelewając wrzątkiem, wylej wodę.
  • Do French Pressa wlej mleko
  • Włóż tłoczek i przesuń do dna
  • Delikatnie zacznij mieszać mleko przesuwając tłoczkiem góra dół przez całe mleko
  • Stopniowo zmniejszaj zakres ruchów przy powierzchni pianki pozywając się większych bąbelków. Chcemy uzyskać jednolitą konsystencje coś na wzór jogurtu.
  • Całość powinna trwać od 30 do 40 sekund
  • Teraz wlej spienione mleko do szklanki, dolej ciepłej kawy i ciesz się wspaniałą kawą mleczną w domu

A jakiej kawy użyć do napoju na spienionym mleku?

Najlepiej się sprawdzą kawy średnio lub ciemno palone. Średnio palone będzie delikatniej czuć w połączeniu z mlekiem, a ciemno palone będą bardziej intensywne. Dobrze w połączeniu z mlekiem sprawdzą się mieszanki Arabiki z Robustą, a także kawy Ameryki Środkowej i Południowej również w mieszankach.

Użyj najlepiej kawy przygotowanej w kawiarce (o tym już pisaliśmy TUTAJ) lub w Aeropressie. Możesz również zaparzyć kawę >Po Polsku (“parzucha”)< i przecedzić przez sitko.

Nasze propozycje Kaw do spienionego mleka

Nasza palarnia do kaw mlecznych rekomenduje 3 mieszanki. Mieszanka Kapitańska to smaczny klasyk który z mlekiem smakuje jak rozpuszczona czekolada deserowa z orzechami. Brazylijska Przygoda w połączeniu z mlekiem jest delikatniejsza i przypomina mleczną czekoladę. A wyjątkowym połączeniem jest Jeremii Blend, dający złożone doznania smakowe. Palimy kawę dla Twojego zadowolenia, warto więc spróbować.


Lubisz Dobrą Kawę? Kup już TERAZ
Z rabatem 15% na kawy polecane do spienionego mleka KOD: Kawadomleka




Już wiesz jak spienić mleko w domu bez ekspresu więc do dzieła! Przygotuj pyszną kawę lub mleko z piankami dla dziecka 🙂

One thought on “Jak spienić mleko w domu bez ekspresu?

Dodaj komentarz

Facebook
YouTube
Instagram