Najpierw odpowiedzmy sobie na pytanie: “co to jest to Latte Art?”

Jest to sztuka wylewania spienionego mleka, najczęściej na kawę. Dzięki odpowiednio spienionemu mleku, powstałej na espresso cremie oraz właściwym ruchom dzbanka profesjonaliści są w stanie wymalować na tafli kawy np. lisa, jelenia lub zajączka w lesie. Latte Art to także dyscyplina sportowa. Co roku odbywają się mistrzostwa krajowe oraz mistrzostwa świata. Zejdźmy jednak ze szczytów tej sztuki i skupmy się na podstawach. Klasycznymi wzorami są Serce > Tulipan > Rozeta, rozbudowane obrazki mistrzów bazują własnie na nich. Myśląc więc o skomplikowanych malunkach po pierwsze potrzebujemy przyswoić podstawową wiedzę.A zasadniczym zagadnieniem jest pienienie mleka, można powiedzieć że to 70% sukcesu w Latte Art.
Fot 1 . Wzorty Ristr8to mistrza świata z 2017 roku

Czy muszę mieć profesjonalny ekspres w domu żeby zrobić wzorek?

Nie! Potrzeba nam kilka podstawowych sprzętów których cena nie przekroczy 400zł, a w najbardziej budżetowym wypadku może Cie kosztować do 60zł zakładając że masz gdzie zagrzać mleko, wodę oraz zmielić kawę. Po pierwsze potrzebujemy zaparzyć kawę po drugie spienić mleko po trzecie wylać wzorek. Wersja do 400zł : Aeropress + Fellow Prismo , dzbanek, kawa, mleko, French Press, filiżanka, woda, kakao Wersja do 60zł: French Press z chińskiego marketu 20zł, dzbanek  30zł, sitko kuchenne, kawa, mleko, woda, kakao
Fot 2. Sprzęt do zrobienia latte art w domu

Jak więc zrobić latte art w domu?

Kawa Sposób 1: Zmiel świeżo paloną kawę następnie przelej wodą Aeropress z nakładką Prismo. Wylej wodę, wsyp kawę (17g), zalej wodą (60ml temp. 92-94 °C) , mieszaj 45 sekund, nałóż tłok, wyciskaj intensywnie, Jest! Dla kontrastu posyp lekko kakao. Sposób 2: Zrób kawę z kawiarki(w innym wpisie poznacie mój przepis).  Dla kontrastu możesz lekko posypać kakao. Sposób 3: Świeżo zmieloną kawę (16g) zalej wodą (60ml) mieszaj przez 50 sekund następnie przelej przez sitko kuchenne. Dla kontrastu możesz lekko posypać kakao. W międzyczasie przygotowuje mleko Mleko Sposób 1: Podgrzej mleko np. w kuchence mikrofalowej do temperatury 60-65 stopni C, wlej mleko do French Pressa i delikatnie zacznij ruszać sitem. Uważaj aby nie wciągać go zbyt często ponad poziom mleka/piany. Ponieważ jeśli wyciągasz tłok ponad mleko/piane to napowietrzasz bardziej mleko i nie będziesz miał wtedy możliwości narysować precyzyjnie wzoru. Mleko powinno mieć konsystencje jogurtu, a wyglądać jak lusterko. Dodam, że pienienie mleka frenchem jest o wiele prostsze niż polerowanie na dyszy (z ekspresu). Sposób 2: Podgrzej mleko i potraktuj je ręczną spieniarką Sposób 3: Podgrzej mleko potem przelej do szczelnego naczynia i potrząsaj aż uzyskasz pianke (efekt nie jest oszałamiający ale da się to zrobić 🙂 ) Wylewanie Mleko wlej do dzbanka, przez odbijanie dnem o np. blat, pozbądź się pęcherzyków powietrza z mleka. Zacznij od podkładu, czyli lej mleko z większej wysokości ok 10cm nad filiżanka robiąc ruchy okrężne tak aby mleczna pianka wleciała pod creme/kakao Zatrzymaj nalewanie, a następnie bardziej zdecydowanym ruchem z niskiej wysokości wylej kulkę, przeciągnij przez jej środek (dość powoli) sukcesywnie zwiększając dystans między dzbankiem a filiżanka. JEST SERCE <3
Fot 3. Mój rysunek Serca dwa

Już wiesz jak rysować na kawie.

Bardzo Ci dziękuję, że dotrwałeś drogi czytelniku do tego momentu. Mam nadzieję że pomogłem w rozpoczęciu twojej przygody z malowaniem na kawie, jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie napisz proszę postaram się odpowiedzieć. Jeśli masz jakieś merytoryczne uwagi do tekstu zapraszam napisz do mnie na Facebooku.

Film:

Dodaj komentarz

Facebook
YouTube
Instagram