Parzenie kawy – Dripper hario V60

Każdy z nas zastanawiał się jak przyrządzić pyszną kawę dla siebie lub kogoś bliskiego. Były eksperymenty z różnymi kawami, zmielona a może ziarnista, jedna łyżeczka a może dwie. Fajnie! Eksperymenty są bardzo rozwijające! Akurat nasz dzisiejszy główny bohater idealnie do tego się nadaje.

Kto to wymyślił…

Produkowany jest przez Japońską firmę Hario. Jest to dawna huta szkła która w tym momencie jest potentatem jeśli chodzi o sprzęt do parzenia kawy i herbaty. Dripperów jest mnóstwo, a V60 jest jeden.

Wiele imion ma

V60 możemy dostać w trzech wersjach rozmiarowych 1,2 i 3. Gdzie 1 to najmniejszy nadaje się do parzenia 200ml naparu, 2 to średniak najpopularniejszy tam bez problemu zaparzymy 250ml do nawet 600ml.
Wersja największa numer 3 przeznaczona jest dla osób potrzebujących naparzać ponad 300ml jednorazowo. Osobiście polecam 2 jest najbardziej uniwersalna dasz rade zaparzyć w niej dripka dla siebie i Dripa dla trójki znajomych.
Dostępny jest w czterech wariantach materiałów z jakich jest wykonany.
Plastik – najtańszy, dobrej jakości, nie pobije Ci się 🙂
Ceramika – średnia cena, dobra jakość, może się u szczerbić lub rozlecieć 🙁
Szkło – średnia plus cena, dobra jakość, pięknie wyglądają, trzeba uważać żeby nie zbić
Metal – wysoka cena, dobra jakość, piękne warianty bardzo dizajnerskie.
Najlepszą cenę do jakości oferuje plastik, posiada izolacje temperatury na poziomie ceramiki i jest tani.

Hario V60 wersja biała

Wersja startowa

Atrakcyjna cena oraz bardzo dobre parametry sprawiają, że V60 staje się świetnym punktem wyjścia do innych metod parzenia.
Dripper oraz filtry możemy już kupić za ok 50zł

Zestaw do parzenia

Przepis

-dripper V60
fltr
-18 g kawy
-280 ml do 320 ml wody
młynek
waga
-serwer (naczynie do którego zlatuje kawa)

Zagrzej wodę do 92°C
zmiel 18 g kawy na średnio,
włóż filtr do drippera,
przelej filtr przegotowaną wodą,
wylej ją z serwera,
wsyp zmieloną kawę do V60 aby nie obsypywać krawędzi,
zalej powoli 50 gramami wody,
poczekaj 30 sekund,
zalewaj powoli do 150 ml,
utrzymuj podobny poziom wody w dripie aż wlejesz całą porcje wody,
zamieszaj driperem,
poczekaj aż woda zleci, jeśli miało by to trwać dłużej niż 3:30 min. przerwij zdejmując dripper z serwera.
Rozlej kawę.
Ciesz się pysznością
Jeśli jest zbyt rozwodniona zmiel drobniej
Jeśli jest za gorzka zmiel grubiej ewentualnie obniż temperaturę wody

Zaparzona kawa

Film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
YouTube
Instagram