Cześć chlałbym Wam przedstawić Bohaterkę tego artykułu. Kawiarka bo to o niej mowa, znana również jako Kafetierka, Makinetka lub Moka. Jest to urządzenie służące do przygotowywania kawy pod ciśnieniem. Jej prostota sprawiła, że można ją spotkać w wielu domach na całym świecie, a już na pewno w prawie każdym Włoskim. Najczęściej jest zrobiona z aluminium lub ze stali, polecam bardziej tą klasyczną z aluminium. Daje ona większą kontrolę nad procesem parzenia kawy w kawiarce. Sam posiadam jeszcze moją pierwszą kawiarkę, parzę w niej już parę lat. Jest już troszkę wysłużona ale wyłącznie wizualnie, jako urządzenie jest bardzo trwała. Zakładając oczywiście, że używamy jej poprawnie i zachowujemy w czystości. Ale o tym za chwile. Prostota Kawiarki jest fantastyczna zobaczcie na zdjęciu poniżej, składa się z 3 części dolnej do której nalewamy wody, sitaka w którym umieścimy zmieloną kawę i ostatniej, pojemnika do którego spłynie gotowa kawa.
Przygotowanie w niej kawy jest oczywiście proste, ale żeby była świetna musimy przestrzegać kilku zasad.

Kawa z Kawiarki - PORADNIK
Kawiarka w częściach.

Wideo: Jak zrobić dobrą kawę w kawiarce?

Woda i jej znaczenie w przygotowaniu dobrej kawy w kawiarce

Pierwszą rzeczą jest woda, której użyjemy do zaparzania, powinna być świeża i przefiltrowana. Jeśli jednak nasza woda w kranie mimo wszystko ma jakieś obce smaki typu chlor, najlepiej użyć wody źródlanej o niskiej mineralizacji około 200 mg na litr. Referencyjną wodą dla mnie jest Żywiec Zdrój, kawa na niej wychodzi pełna w smaku. Zostając w wątku wody, przed wlaniem wody do dolnego zbiorniczka pamiętajcie, żeby ją podgrzać, dzięki temu unikniemy przypaleniu się kawy w sitku. Już wyjaśniam, jeśli woda podgrzewana jest od początku w kawiarce, proces się wydłuża i cała Moka bardziej się nagrzewa również sitko z kawą, więc może się przypalać, a to skutkuje wysoką nieprzyjemną goryczą. Pamiętajmy także, aby nalać wody lekko poniżej zaworka bezpieczeństwa.

Nalewaj wody poniżej takiego zaworka bezpieczeństwa

Świeżo palona kawa jakości Specialty to połowa sukcesu.

Kolejną istotną rzeczą jest kawa której użyjemy w kawiarce, najlepiej jeśli jest to świeżo palone i świeżo zmielone ziarno jakości specialty, palone w średnim lub ciemnym stopniu. Nie idąc na kompromisy z jakością możesz przeżywać bogate doznania smaków i aromatów. Jeśli nie lubisz kwasowości w kawie wybierz ziarna z Brazylii, charakteryzują się one zazwyczaj czekoladowymi, orzechowymi aromatami i słodyczą w smaku. Od Brazylii właśnie warto zacząć swoją przygodę z kawą. Jeśli jednak chcesz już bardziej poeksperymentować zwróć się w stronę kaw z Ameryki środkowej na przykład z Hondurasu, Gwatemali. W nich też znajdziesz czekoladę, ale również owoce nuty dodające fantastycznego balansu w filiżance. A jeśli lubisz na pierwszym planie owocową kwasowość wybierz kawy z Afryki. Ja dziś do zaprażenia użyje mieszanki dwóch świetnych Arabik z Brazylii będzie to słodko czekoladowa Brazylijska Przygoda.

Kawa Specialty w piecu

Jak zmielona powinna być kawa do przygotowania kawy w Kawiarce?

Oprócz jakości kawy ważny jest, stopień jej zmielenia. Mówiąc ogólnie, do kawiarki powinniśmy użyć mielenia pomiędzy przemiałem do espresso, a do dripa, gdzie drobinki kawy powinny przypominać drobny cukier. Nie możemy jej mielić zbyt drobno, ponieważ kawa będzie zbyt gorzka (przeparzona). Spowodowane jest to wysoką temperaturą wody w trakcie parzenia. Jest to nieuniknione, ponieważ determinuje to konstrukcja kawiarki, w której woda pod ciśnieniem musi przecisnąć się z dolnego zbiornika przez kawę do góry. Jedynym sposobem zatem na zniwelowanie wpływu wysokiej temperatury na kawę jest grubsze mielenie ziarna. Niestety mielone kawy z marketów nie sprawdzą się, ponieważ są zbyt drobno zmielone. Jeśli nie posiadasz młynka żarnowego, to warto poszukać palarni kawy, która zmieli dla Ciebie ziarenka pod parzenie w kawiarce. Będzie to o wiele lepsza opcja niż kawa ze sklepu lub mielona na młynku ostrzonym. Oczywiście my w ColbergCoffee zmielimy dla Ciebie każdą z naszych kaw.

Filtracja Kawy w Kawiarce.

Płynnie przechodzimy do ostatniego punktu, czyli filtrowania. Jak już napisałem kawiarka to proste urządzenie więc i filtrowanie jest proste. W kawiarce znajduje się sitko z dość grubymi oczkami, powoduje to przedostawanie się do gotowego naparu pyłu kawowego. Niestety pył kawowy w filiżance przekłada się na drażniące gardło drobinki oraz brak czystego smaku. Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie okrągłego >filtra< stosowanego w Aeropresie. Nawilżamy go i przyklejamy go sitka pod górną częścią kawiarki. Teraz wszystkie najmniejsze drobinki zostaną na filtrze, a my będziemy się cieszyć lepszym smakiem kawki.

Parzenie kawy w Kawiarce

  • Nalej ciepłej wody do dolnego zbiorniczka
  • Włóż sitko następnie nasyp do niego zmieloną kawę, zostaw przestrzeń 2 mm między kawą, a rantem.
  • Rozprowadź równo kawę, nie tampuj oraz nie ubijaj kawy
    (kawa przeciska się z dołu w górę więc ww. czynności na nic nie wpływają)
Przyklej filtr
  • OPCJONALNE Przelej filtr wodą przyklej go do sitka pod górną częścią kawiarki
  • Skręć wszystkie elementy używając czegoś do ochrony przed ciepłem.
  • Postaw kawiarkę na źródle ciepła. Odkryj pokrywkę, aby widać było jak wypływa kawa, gdy jej kolor zaczyna zamieniać się na słomkowy, schłodź dolna część w naczyniu z wodą lub pod bieżącą wodą, żeby przerwać ekstrakcje.
Słomkowy kolor kawy
  • Kawa jest już gotowa, teraz możesz przelać ją do filiżanki i wypić ją w gęstej formie jako espresso. Jeśli lubisz mniej intensywny napara to dolej do uzyskanej kawy ciepłej wody. Natomiast jeśli pijesz mleczne kawy, spień mleko i wlej do niego kawę prosto z kawiarki, uzyskasz domowe latte macchiato. Teraz możesz cieszyć się pyszną kawą.

Zachowaj czystość kawiarki

Zadbaj także o czystość kawiarki, gdy urządzenie ostygnie, umyj ją wodą i osusz. Ważne żeby nie myć jej w zmywarce, ani nie używać chemii do czyszczenia. Aluminium reaguje z chemią która może zepsuć jej strukturę. Nie powinno się również narażać kawiarki na długotrwały kontakt z wodą gdyż aluminium się utlenia i także niszczy strukturę kawiarki. Zniszczoną powierzchnię rozpoznasz po matowych wypryskach na wewnętrznej powierzchni . Jeśli struktura kawiarki jednak ulegnie zniszczeniu. Kawiarka nadaje się już tylko jako eksponat na półkę. Nie należy z niej korzystać ponieważ może mieć to zły wpływ na nasze zdrowie.

Dobrze, że jesteś!

Fajnie, że dotrwaliście do końca po więcej informacji o kawie zobacz inne wpisy na tej stronie 🙂 Dobrą kawę jakości Specialty znajdziesz w sklepie naszej palarni.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dejmyk

Super, na pewno zrobię w domu!

[…] najlepiej kawy przygotowanej w kawiarce (o tym już pisaliśmy TUTAJ) lub w Aeropressie. Możesz również zaparzyć kawę >Po Polsku (“parzucha”)< i […]

Facebook
YouTube
Instagram
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x