Cześć chlałbym Wam przedstawić Bohaterkę tego artykułu. Kawiarka bo to o niej mowa, znana również jako Kafetierka, Makinetka lub Moka. Jest to urządzenie służące do przygotowywania kawy pod ciśnieniem. Jej prostota sprawiła, że można ją spotkać w wielu domach na całym świecie, a już na pewno w prawie każdym Włoskim. Najczęściej jest zrobiona z aluminium lub ze stali, polecam bardziej tą klasyczną z aluminium. Daje ona większą kontrolę nad procesem parzenia kawy w kawiarce. Sam posiadam jeszcze moją pierwszą kawiarkę, parzę w niej już parę lat. Jest już troszkę wysłużona ale wyłącznie wizualnie, jako urządzenie jest bardzo trwała. Zakładając oczywiście, że używamy jej poprawnie i zachowujemy w czystości. Ale o tym za chwile. Prostota Kawiarki jest fantastyczna zobaczcie na zdjęciu poniżej, składa się z 3 części dolnej do której nalewamy wody, sitaka w którym umieścimy zmieloną kawę i ostatniej, pojemnika do którego spłynie gotowa kawa.
Przygotowanie w niej kawy jest oczywiście proste, ale żeby była świetna musimy przestrzegać kilku zasad.
Wideo: Jak zrobić dobrą kawę w kawiarce?
Woda i jej znaczenie w przygotowaniu dobrej kawy w kawiarce
Pierwszą rzeczą jest woda, której użyjemy do zaparzania, powinna być świeża i przefiltrowana. Jeśli jednak nasza woda w kranie mimo wszystko ma jakieś obce smaki typu chlor, najlepiej użyć wody źródlanej o niskiej mineralizacji około 200 mg na litr. Referencyjną wodą dla mnie jest Żywiec Zdrój, kawa na niej wychodzi pełna w smaku. Zostając w wątku wody, przed wlaniem wody do dolnego zbiorniczka pamiętajcie, żeby ją podgrzać, dzięki temu unikniemy przypaleniu się kawy w sitku. Już wyjaśniam, jeśli woda podgrzewana jest od początku w kawiarce, proces się wydłuża i cała Moka bardziej się nagrzewa również sitko z kawą, więc może się przypalać, a to skutkuje wysoką nieprzyjemną goryczą. Pamiętajmy także, aby nalać wody lekko poniżej zaworka bezpieczeństwa.
Świeżo palona kawa jakości Specialty to połowa sukcesu.
Kolejną istotną rzeczą jest kawa której użyjemy w kawiarce, najlepiej jeśli jest to świeżo palone i świeżo zmielone ziarno jakości specialty, palone w średnim lub ciemnym stopniu. Nie idąc na kompromisy z jakością możesz przeżywać bogate doznania smaków i aromatów. Jeśli nie lubisz kwasowości w kawie wybierz ziarna z Brazylii, charakteryzują się one zazwyczaj czekoladowymi, orzechowymi aromatami i słodyczą w smaku. Od Brazylii właśnie warto zacząć swoją przygodę z kawą. Jeśli jednak chcesz już bardziej poeksperymentować zwróć się w stronę kaw z Ameryki środkowej na przykład z Hondurasu, Gwatemali. W nich też znajdziesz czekoladę, ale również owoce nuty dodające fantastycznego balansu w filiżance. A jeśli lubisz na pierwszym planie owocową kwasowość wybierz kawy z Afryki. Ja dziś do zaprażenia użyje mieszanki dwóch świetnych Arabik z Brazylii będzie to słodko czekoladowa Brazylijska Przygoda.
Jak zmielona powinna być kawa do przygotowania kawy w Kawiarce?
Oprócz jakości kawy ważny jest, stopień jej zmielenia. Mówiąc ogólnie, do kawiarki powinniśmy użyć mielenia pomiędzy przemiałem do espresso, a do dripa, gdzie drobinki kawy powinny przypominać drobny cukier. Nie możemy jej mielić zbyt drobno, ponieważ kawa będzie zbyt gorzka (przeparzona). Spowodowane jest to wysoką temperaturą wody w trakcie parzenia. Jest to nieuniknione, ponieważ determinuje to konstrukcja kawiarki, w której woda pod ciśnieniem musi przecisnąć się z dolnego zbiornika przez kawę do góry. Jedynym sposobem zatem na zniwelowanie wpływu wysokiej temperatury na kawę jest grubsze mielenie ziarna. Niestety mielone kawy z marketów nie sprawdzą się, ponieważ są zbyt drobno zmielone. Jeśli nie posiadasz młynka żarnowego, to warto poszukać palarni kawy, która zmieli dla Ciebie ziarenka pod parzenie w kawiarce. Będzie to o wiele lepsza opcja niż kawa ze sklepu lub mielona na młynku ostrzonym. Oczywiście my w ColbergCoffee zmielimy dla Ciebie każdą z naszych kaw.
Filtracja Kawy w Kawiarce.
Płynnie przechodzimy do ostatniego punktu, czyli filtrowania. Jak już napisałem kawiarka to proste urządzenie więc i filtrowanie jest proste. W kawiarce znajduje się sitko z dość grubymi oczkami, powoduje to przedostawanie się do gotowego naparu pyłu kawowego. Niestety pył kawowy w filiżance przekłada się na drażniące gardło drobinki oraz brak czystego smaku. Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie okrągłego >filtra< stosowanego w Aeropresie. Nawilżamy go i przyklejamy go sitka pod górną częścią kawiarki. Teraz wszystkie najmniejsze drobinki zostaną na filtrze, a my będziemy się cieszyć lepszym smakiem kawki.
Parzenie kawy w Kawiarce
- Nalej ciepłej wody do dolnego zbiorniczka
- Włóż sitko następnie nasyp do niego zmieloną kawę, zostaw przestrzeń 2 mm między kawą, a rantem.
- Rozprowadź równo kawę, nie tampuj oraz nie ubijaj kawy
(kawa przeciska się z dołu w górę więc ww. czynności na nic nie wpływają)
- OPCJONALNE Przelej filtr wodą przyklej go do sitka pod górną częścią kawiarki
- Skręć wszystkie elementy używając czegoś do ochrony przed ciepłem.
- Postaw kawiarkę na źródle ciepła. Odkryj pokrywkę, aby widać było jak wypływa kawa, gdy jej kolor zaczyna zamieniać się na słomkowy, schłodź dolna część w naczyniu z wodą lub pod bieżącą wodą, żeby przerwać ekstrakcje.
- Kawa jest już gotowa, teraz możesz przelać ją do filiżanki i wypić ją w gęstej formie jako espresso. Jeśli lubisz mniej intensywny napara to dolej do uzyskanej kawy ciepłej wody. Natomiast jeśli pijesz mleczne kawy, spień mleko i wlej do niego kawę prosto z kawiarki, uzyskasz domowe latte macchiato. Teraz możesz cieszyć się pyszną kawą.
Zachowaj czystość kawiarki
Zadbaj także o czystość kawiarki, gdy urządzenie ostygnie, umyj ją wodą i osusz. Ważne żeby nie myć jej w zmywarce, ani nie używać chemii do czyszczenia. Aluminium reaguje z chemią która może zepsuć jej strukturę. Nie powinno się również narażać kawiarki na długotrwały kontakt z wodą gdyż aluminium się utlenia i także niszczy strukturę kawiarki. Zniszczoną powierzchnię rozpoznasz po matowych wypryskach na wewnętrznej powierzchni . Jeśli struktura kawiarki jednak ulegnie zniszczeniu. Kawiarka nadaje się już tylko jako eksponat na półkę. Nie należy z niej korzystać ponieważ może mieć to zły wpływ na nasze zdrowie.
Dobrze, że jesteś!
Fajnie, że dotrwaliście do końca po więcej informacji o kawie zobacz inne wpisy na tej stronie 🙂 Dobrą kawę jakości Specialty znajdziesz w sklepie naszej palarni.
Super, na pewno zrobię w domu!
[…] najlepiej kawy przygotowanej w kawiarce (o tym już pisaliśmy TUTAJ) lub w Aeropressie. Możesz również zaparzyć kawę >Po Polsku (“parzucha”)< i […]
Reklama żywca zdrój, czyli wody ze studni z Mirosławca. Ta woda to chyba najgorsza kategoria.
Oczywiście możesz mieć swoje zdanie, artykuł nie był sponsorowany przez Żywca Zdrój. Jest po prostu nasza obserwacja i nie tylko nasza bo wiele palarni używa tej wody do testów. Jej plusem jest jej skład mineralny oraz to że jest szeroko dostępna.