Aeropress to ikona alternatywnego zaparzania kawy. Zaparzać dla każdego na każdą okazje. Różnorodne możliwości zaparzana sprawiają że sprzęt zaprojektowany w 2005r. przez Amerykanina Alana Adlera jest tak popularny. Niech dowodem ogromnej popularności będą
organizowane zawody. Odbywające się na szczeblach krajowych jak i poziomie międzynarodowym. A w Polsce nieprzerwanie od 2011 roku.

Film

Wszechstronny

W Aeropressie możemy zaparzyć pyszną kawę na setki sposobów.
Metoda klasyczna czyli sitko z filtrem jest zakręcone i ustawione na serwerze. To jest metoda do jakiej został stworzony ten sprzęt, można zaparzyć w tej metodzie świetnie kawę oraz bardzo łatwo popsuć fantastyczne ziarna.
Metoda odwrócona czyli założony jest tłok, do środka nasypujemy kawę i zalewamy. Jest ona bardziej powtarzalna niż klasyczna, dużo ciężej w niej coś zepsuć 🙂 ale się da! Każdy musi zmarnować trochę ziarna aby wynieść cenne doświadczenie.
Jaki jest więc najlepszy sposób?
Niema takiego!
Istnieje nieskończona ilość receptur jakimi możemy zaparzać.
Każda kawa ma swoje parametry w jakich będzie się świetnie 'zachowywać’. Zależy to od metody obróbki, kraju pochodzenia (terrior) oraz profilu palenia.

Moja receptura

Woda 85°C
Mielenie grube ( EK43 – 9 / Comandante – 28 klik )
Preinfuzja 50 ml wody /30 sekund
Dolej do 240ml, lekko zamieszaj
Zacznij przeciskanie po 2min10s
Przeciskaj przez 30 sekund
Całość powinna trwać 2min40s


Dodaj komentarz

Facebook
YouTube
Instagram