Co ma wpływ na smak kawy? Jaka kawa smakuje najlepiej?
Witajcie! Zacznę przewrotnie od drugiej strony, zadając pytanie „a co nie ma wpływu na smak kawy?” Na smak kawy nie ma wpływu kolor opakowania ani nazwa firmy, która znajduje się na paczce. Wow! „To co w takim razie ma znaczenie?” – zapytasz. Niestety, nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi, temat jest bardzo złożony, ale zacznijmy od początku!
Kawa to owoc, a na jej smak ma wpływ wiele czynników, takich jak ilość słońca, gleba, opady deszczu oraz wysokość nad poziomem morza, na jakiej rośnie. To tylko niewielki fragment czynników, które wpływają na kawę. Dobrze, ale dziś będzie krótko i zwięźle. Zaczynajmy!
1. Gatunek kawy
Istnieje dziesiątki gatunków kawy, ale tylko dwa trafiły do masowej uprawy, mianowicie Robusta i Arabica. Różnią się one smakiem i aromatem. Robusta ma bardziej ziemiste i ostre aromaty, a w smaku jest zazwyczaj gorzka. Arabica natomiast ma łagodniejszy smak, więcej przyjemnej kwasowości i słodyczy. Jest nieporównywalnie bardziej złożona aromatycznie niż Robusta. W Arabikach aromaty czekolady, truskawek, brzoskwiń oraz kwiatów to nic dziwnego.
Wszystkie poniższe punkty będą tyczyły się głównie kawy Arabica
2. Varietal – odmiana botaniczna
Arabica posiada wiele odmian, dobrze opisanych i zbadanych jest około 50. Na tej liście znajdują się odmiany endemiczne oraz krzyżówki (naturalne i stworzone przez naukowców). Każda z odmian posiada charakterystyczne dla siebie aromaty. Można podzielić je na te bardziej smaczne oraz troszkę mniej smakujące. Najbardziej cenionymi za smak varietalami jest Pacamara i Geisha. Więcej informacji i listę zbadanych Varietali znajdziesz na stronie World Coffee Resarch.

3. Region uprawy kawy
Tutaj możemy podpiąć wszystkie czynniki, o których mówiłem we wstępie, czyli klimat, glebę oraz wysokość nad poziomem morza. Wszystkie one wpływają na smak. Każdy z kawowych regionów ma inną charakterystykę, dlatego kawa z Etiopii smakuje inaczej niż kawa z Brazylii. Jednak dobie mody na nowoczesne obróbki (np. Anaerobic fermentation), kawa z Kolumbii może smakować jak klasyczna kawa z Kenii. Jednak istnieją pewne ramy i standardy tego, czego można się spodziewać po kawie z danego regionu, i tego czego oczekujemy jako konsumenci. Przedstawię je krótko:
Ameryka Środkowa – zazwyczaj posiadają średnią kwasowość oraz wysoką słodycz.
Ameryka Południowa – kawy słodkie z niską kwasowością o czekoladowo, orzechowych nutach.
Afryka – Kawy złożone o wysokiej kwasowości, wysokiej słodyczy, aromaty owocowe, kwiatowe.
Azja i Oceania – Kawy o niskiej kwasowości, średniej słodyczy aromaty ziemiste, ziołowe.

4.Obróbka kawy Specialty
Metody obróbki kawy Specialty
Obróbka kawy jest to składowa wszystkich procesów jakie przechodzą owoce kawy do czasu otrzymania gotowego surowego ziarna. Wyróżniamy dwie główne metody obróbki, metoda mokra (washed) i sucha (natural).
Kawy obrabiane metodą mokrą(washed) będą czystsze, lżejsze w smaku, z wyższą kwasowością, a mniejszą słodyczą. Metoda myta ma mniejszy wpływ na ingerencje w smak kawy.
Kawy przygotowane metodą suchą(natural) są bardziej słodkie, o niższej kwasowości, cięższe w smaku, posiadają wyższe body.
Jest jeszcze metoda pomiędzy wyżej wymienionymi tak zwana metoda Honey(miodowa) – charakteryzuje się niższą niż w naturalach dojrzałością nut owocowych, wysoką słodyczą oraz niższą niż w mytych kawach kwasowością.
Istnieją także nowoczesne metody obróbki które w ogromnym stopniu wpływają na smak i aromat.
Anaerobic fermentation (fermentacja beztlenowa) – charakteryzuje się intensywną kwasowością, gładką teksturą, nutami kwiatów i cynamonu.
Lactic process (obróbka przy użyciu bakterii kwasu mlekowego) – nuty mleczne, wysoka kwasowość, nietypowe nuty owocowe.
Carbonic maceration (maceracja węglowa) – aromaty winne fermentacyjne, słodycz dojrzałych truskawek, malin, bananów.

5. Stopień palenia kawy
topień palenia to opis stanu ziaren po wypaleniu. Opisujemy go poprzez określenie koloru palonej kawy. Im ciemniejszy kolor, tym mocniej wypalona kawa. Rozróżniamy trzy główne typy palenia:
- Jasny: Kawa zachowuje najwięcej naturalnych aromatów, przejmuje najmniej aromatów z procesu prażenia. W smaku wyższa kwasowość, średnia słodycz, niska goryczka.
- Średni: Kawa nadal posiada wiele naturalnych aromatów, jednak pojawia się coraz więcej aromatów z procesu palenia. W smaku średnia kwasowość, wysoka słodycz, średnia goryczka.
- Ciemny: W kawie możemy znaleźć mało aromatów naturalnych, natomiast znacznie więcej aromatów palenia. W smaku niska kwasowość, średnia słodycz, wysoka goryczka.
Im ciemniej palona kawa tym mniej w niej kwasowości, a więcej goryczki.
Błędy w paleniu kawy
Zbyt jasno palona kawa ma ziemisty, fasolowy smak i nieprzyjemny kwas. Zbyt ciemno wypalona kawa (ziarna są oleiste) nie ma naturalnych aromatów i smakuje jak drewno, ma też bardzo wysoką tępą gorycz. Najczęściej kawy niskiej jakości palone są w ten sposób, aby zakryć ich wady.
To jaka kawa będzie mi smakować?
Jaka kawa będzie dobra? Jaka Kawa będzie smaczna? Napisałem dla Ciebie mini poradnik jaka kawa jest dobra dla Ciebie.
Kawy Mleczne
Jeśli pijesz kawy mleczne wybierz kawę z Ameryki lub Mieszankę Arabiki z Robustą. Wypalone w stopniu średnim albo ciemnym. Wypróbuj również ciemniej palone mieszanki kaw z Ameryki oraz Afryki <3
(znajdziesz tutaj)
„Dobra na wszystko” Słodka kawa
Średnio palona kawa z Brazylii
(znajdziesz tutaj)
Delikatna goryczka i niska kwasowość
Świetnie dla Ciebie sprawdzą się kawy z Ameryki Południowej (zazwyczaj są obrabiane naturalnie), wypalone w stopniu średnim
(znajdziesz tutaj)
Intensywna. niska kwasowość
Idealna dla Ciebie będzie większość kaw z Ameryki oraz Azji wypalonych na ciemnio. Sprawdzą się świetnie również mieszanki Arabiki z Robustą ciemno palone.
(znajdziesz tutaj) lub (tutaj)
Owocowość! Nie boje się przyjemnej kwasowości
Kawy z Afryki zaspokoją Twoje wymagania wypalone jasno lub średnio. Delikatniejszą zabawą z owocowością i swojego rodzaju preludium są kawy jasno palone z Ameryki Środkowej.
(znajdziesz tutaj)
Wolę Herbatę ale kawę też lubię
Wybierz jasno paloną kawę z Etiopii i zaparz ją z użyciem grubego filtra
(znajdziesz tutaj)
Wytrawna
Dobrym adresem będzie Azja i wybór między Arabiką z Indonezii, a Arabiką z Indii. Średni stopień palenia.
(znajdziesz tutaj)
Podsumowanie
O smaku kawy najlepiej uczyć się na sobie organoleptycznie próbując najróżniejszych kaw! Warto, abyś notował swoje spostrzeżenia i wracał za jakiś czas do nich! Zmiana jest pozytywna!